A kaposfői út

Cigányügyi konferencia zajlott október 26-27-én a budai várban, a Magyar Kultúra Alapítvány épületében. Sok minden elhangzott, sok okos ember hallgatta élvezettel a saját hangját, voltak bőven öntetszelgő szereplések, de voltak elgondolkodtató és olykor szívszorító szavak is. Amit például Somos László plébános elmondott a kaposfői cigánytelepen, a helybéli vend köszörűs cigányok körében végzett, két évtizede tartó munkáról, attól bizony leesett az állam.

A cigány is Isten képmása

Budapesten a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban adták át a nemrégiben alapított Raoul Wallenberg-díjakat: Somos László kaposfői esperes-plébános is a kitüntetettek közé került. 

Élni csak kell valahogyan

Több Somogy megyei falu nehéz sorsú roma családjai azt szeretnék, ha a rendőrség nem lépne fel a megélhetésüket megkönnyítő guberálás és fémgyűjtés ellen - ezt hangoztatták egy tegnapi kaposfői fórumon. A megyei rendőrkapitány arra kéri beosztottjait, hogy emberségesen lépjenek fel intézkedéseik során.

"Nincs ott többé könnyezés..."

A húsvét a legnagyobb ünnep Somos László kaposfői plébános számára, aki a szokásos ételszentelés és körmenet mellett nagypénteken a kaposmérő-baglaspusztai romákkal külön ünnepelt. 

Közösségi ház a mérői romáknak

Zsigulik, lila, zöld, kék öltönyökben bámészkodó emberek gyülekeztek már jóval a mise kezdete előtt a lécburkolatú, fehérre festett, Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett közösségi háznál Kaposmérő külterületén, a Baglasban. 

Jutalomból mennek moziba

A megyében egyedüliként, két évvel ezelőtt, HEFOP pályázati támogatással kezdett működni a kaposfői cigány tanoda. Az idén másodszor is elnyerték a támogatást, a kapott pénzből húsz hónapon keresztül működhetnek.